Deze zomer werd het ozon- en hitteplan voor de eerste keer geactiveerd tussen 21 juni en 1 juli 2019. 24, 25 en 29 juni waren de heetste dagen, met temperaturen boven de 30 graden en verhoogde ozonconcentraties. Tijdens deze periode werd in België een kortstondige, lichte toename (+ 3,5% of 102 extra overlijdens bovenop de 2885 verwachte overlijdens) van het aantal sterfgevallen waargenomen in alle leeftijdsgroepen van de bevolking.

Vooral de groep van 65 tot 84-plussers werd daarbij getroffen. Zo zag Sciensano drie pieken van oversterfte bij deze leeftijd:

In heel België: 20 extra overlijdens op 25 juni bij vrouwen

In Brussel: 12 extra overlijdens op 26 juni bij mannen en vrouwen

In Wallonië: 12 extra overlijdens op 1 juli bij mannen

Ook bij de jongere leeftijdsgroep (0-64 jaar) in heel België zagen we iets meer overlijdens dan verwacht:

18 extra overlijdens op 25 juni bij mannen en vrouwen

15 extra overlijdens op 1 juli bij mannen

Zijn er minder extra overlijdens omdat mensen beter op de hoogte zijn over hoe ze moeten omgaan met hitte? Nathalie Bossuyt, onderzoekster bij Sciensano, nuanceert: "De maatregelen van het ozon- en hitteplan zullen zeker een positief effect hebben. De zomersterfte hangt echter af van meerdere factoren, waaronder luchtvervuiling, de lengte en opbouw van de warmteperiode, maar bijvoorbeeld ook of er in de voorafgaande winter een hoge sterfte was door een griepepidemie. Aangezien we niet over de specifieke doodsoorzaken beschikken, is het niet mogelijk om na te gaan wat deze oversterfte heeft veroorzaakt."

Deze zomer werd het ozon- en hitteplan voor de eerste keer geactiveerd tussen 21 juni en 1 juli 2019. 24, 25 en 29 juni waren de heetste dagen, met temperaturen boven de 30 graden en verhoogde ozonconcentraties. Tijdens deze periode werd in België een kortstondige, lichte toename (+ 3,5% of 102 extra overlijdens bovenop de 2885 verwachte overlijdens) van het aantal sterfgevallen waargenomen in alle leeftijdsgroepen van de bevolking. Vooral de groep van 65 tot 84-plussers werd daarbij getroffen. Zo zag Sciensano drie pieken van oversterfte bij deze leeftijd: In heel België: 20 extra overlijdens op 25 juni bij vrouwen In Brussel: 12 extra overlijdens op 26 juni bij mannen en vrouwen In Wallonië: 12 extra overlijdens op 1 juli bij mannen Ook bij de jongere leeftijdsgroep (0-64 jaar) in heel België zagen we iets meer overlijdens dan verwacht: 18 extra overlijdens op 25 juni bij mannen en vrouwen 15 extra overlijdens op 1 juli bij mannen Zijn er minder extra overlijdens omdat mensen beter op de hoogte zijn over hoe ze moeten omgaan met hitte? Nathalie Bossuyt, onderzoekster bij Sciensano, nuanceert: "De maatregelen van het ozon- en hitteplan zullen zeker een positief effect hebben. De zomersterfte hangt echter af van meerdere factoren, waaronder luchtvervuiling, de lengte en opbouw van de warmteperiode, maar bijvoorbeeld ook of er in de voorafgaande winter een hoge sterfte was door een griepepidemie. Aangezien we niet over de specifieke doodsoorzaken beschikken, is het niet mogelijk om na te gaan wat deze oversterfte heeft veroorzaakt."