De bevraging is bedoeld voor patiënten die benzodiazepines of aanverwante middelen (zolpidem, zopiclone) gebruiken om slaapstoornissen te behandelen en gebeurt met de medewerking van apothekers en de beroepsfederaties APB en OPHACO. Apothekers zullen de komende weken meer praktische informatie ontvangen.

De resultaten van deze bevraging zullen het mogelijk maken om het gebruik van deze geneesmiddelen te evalueren en de mening van patiënten over hun behandeling in kaart te brengen. De resultaten kunnen het FAGG ook helpen om meer gerichte maatregelen te nemen om het rationeel gebruik van deze geneesmiddelen te bevorderen.

Ter herinnering: om gezondheidszorgbeoefenaars en hun patiënten bewust te maken van de risico's van slaap- en kalmeermiddelen en om gezondere alternatieven te promoten, lanceerde minister van Volksgezondheid Maggie De Block in samenwerking met de FOD VVVL, in 2018 de campagne "Slaap- en kalmeermiddelen, denk eerst aan andere oplossingen".

In de Flash VIG-news van december 2018 waarschuwde het FAGG al voor de risico's verbonden aan de inname van hogere doses dan de aanbevelingen en het gevaar voor verslaving aan zolpidem.

De bevraging is bedoeld voor patiënten die benzodiazepines of aanverwante middelen (zolpidem, zopiclone) gebruiken om slaapstoornissen te behandelen en gebeurt met de medewerking van apothekers en de beroepsfederaties APB en OPHACO. Apothekers zullen de komende weken meer praktische informatie ontvangen.De resultaten van deze bevraging zullen het mogelijk maken om het gebruik van deze geneesmiddelen te evalueren en de mening van patiënten over hun behandeling in kaart te brengen. De resultaten kunnen het FAGG ook helpen om meer gerichte maatregelen te nemen om het rationeel gebruik van deze geneesmiddelen te bevorderen.Ter herinnering: om gezondheidszorgbeoefenaars en hun patiënten bewust te maken van de risico's van slaap- en kalmeermiddelen en om gezondere alternatieven te promoten, lanceerde minister van Volksgezondheid Maggie De Block in samenwerking met de FOD VVVL, in 2018 de campagne "Slaap- en kalmeermiddelen, denk eerst aan andere oplossingen".In de Flash VIG-news van december 2018 waarschuwde het FAGG al voor de risico's verbonden aan de inname van hogere doses dan de aanbevelingen en het gevaar voor verslaving aan zolpidem.