Hoe worden vaccins tegen het SARS-CoV-2 ontwikkeld? Zullen ze doeltreffend en veilig zijn? Waarvoor dient serologisch zelfonderzoek? Welke behandeling bestaat er voor covid-19? Prof. Jean-Michel Dogné (UNamur, FAGG, EMA, OMS) en dr. Yves Van Laethem (woordvoerder van het crisiscentrum) antwoordden tijdens een webinar op vragen van apothekers.
De webinar van de wetenschappelijke vereniging van Franstalige apothekers (SSPF) werd door zo'n 500 deelnemers gevolgd. Prof. Jean-Michel Dogné, directeur van de afdeling farmacie van de universiteit van Namen, expert van het FAGG en het EMA, lid van het consultatief wereldcomité over de veiligheid van vaccins van de WGO, sprak er over vaccins tegen het SARS-CoV-2. Hij gaf een geruststellende boodschap, wat zeker nodig is in de huidige context die zich bijzonder goed leent voor infodemie en fake news. Er is veel wat we nog niet weten, en onze kennis is beperkt. Azijnpissers van alle slag slijpen al hun messen en laten van zich horen op sociale netwerken en in de media.
"Ik ben pro vaccinatie. Vaccins vormen de efficiëntste preventie van ziektes. Niemand is tegen aspirine. 30% van de patiënten is echter resistent tegen aspirine in de secundaire preventie na een myocardinfarct, maar niemand vraagt zich af waarom aspirine niet goed genoeg werkt. Maar een vaccin dat 50% bescherming biedt, wordt weggeblazen. Mijn eerste boodschap is dan ook: we mogen niet naïef tegen vaccinatie zijn. Mijn tweede boodschap is: het is niet omdat er nu zo snel vaccins werden ontwikkeld, dat hun kwaliteit eronder moet lijden. Integendeel, er zijn nog nooit zoveel gegevens over de werkzaamheid en de veiligheid geweest als met de vaccins tegen het SARS-CoV-2 die in ontwikkeling zijn (in vergelijking met andere geneesmiddelen en vaccins). Wees niet paranoïde en denk niet dat vaccins enkel worden ontwikkeld omdat dat rendabel is voor de farmaceutische industrie. Vaccins worden vooral ontwikkeld als extra wapen in de strijd tegen de epidemie. Het EMA kijkt nauwlettend toe op de risico-batenverhouding. En ja, de vaccins zullen niet bij iedereen werken. Er zullen bijwerkingen zijn in klinische studies en het echte leven. Maar veel erger zijn de desinformatecampagnes", zei hij.
De webinar van de wetenschappelijke vereniging van Franstalige apothekers (SSPF) werd door zo'n 500 deelnemers gevolgd. Prof. Jean-Michel Dogné, directeur van de afdeling farmacie van de universiteit van Namen, expert van het FAGG en het EMA, lid van het consultatief wereldcomité over de veiligheid van vaccins van de WGO, sprak er over vaccins tegen het SARS-CoV-2. Hij gaf een geruststellende boodschap, wat zeker nodig is in de huidige context die zich bijzonder goed leent voor infodemie en fake news. Er is veel wat we nog niet weten, en onze kennis is beperkt. Azijnpissers van alle slag slijpen al hun messen en laten van zich horen op sociale netwerken en in de media. "Ik ben pro vaccinatie. Vaccins vormen de efficiëntste preventie van ziektes. Niemand is tegen aspirine. 30% van de patiënten is echter resistent tegen aspirine in de secundaire preventie na een myocardinfarct, maar niemand vraagt zich af waarom aspirine niet goed genoeg werkt. Maar een vaccin dat 50% bescherming biedt, wordt weggeblazen. Mijn eerste boodschap is dan ook: we mogen niet naïef tegen vaccinatie zijn. Mijn tweede boodschap is: het is niet omdat er nu zo snel vaccins werden ontwikkeld, dat hun kwaliteit eronder moet lijden. Integendeel, er zijn nog nooit zoveel gegevens over de werkzaamheid en de veiligheid geweest als met de vaccins tegen het SARS-CoV-2 die in ontwikkeling zijn (in vergelijking met andere geneesmiddelen en vaccins). Wees niet paranoïde en denk niet dat vaccins enkel worden ontwikkeld omdat dat rendabel is voor de farmaceutische industrie. Vaccins worden vooral ontwikkeld als extra wapen in de strijd tegen de epidemie. Het EMA kijkt nauwlettend toe op de risico-batenverhouding. En ja, de vaccins zullen niet bij iedereen werken. Er zullen bijwerkingen zijn in klinische studies en het echte leven. Maar veel erger zijn de desinformatecampagnes", zei hij.