Lokale apothekers zijn momenteel, net als anders, laagdrempelig, goed bereikbaar, behoren tot essentiële dienstverlening en daarom goed geschikt als meldpunt, luidt het.

Codewoord

Om huiselijk geweld te melden, kunnen slachtoffers gebruik maken van een codewoord: 'masker 19', dit naar voorbeeld van Frankrijk en Spanje, waar ze een stijging zien van het huiselijk geweld tijdens de lockdown.

Het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) stelt volgende procedure voor: een slachtoffer van huiselijk geweld kan bij de apotheker vragen naar een 'masker 19'. De apotheker zal antwoorden dat dit type masker moeten worden besteld en vraagt het slachtoffer om zijn of haar contactgegevens (waaronder adres) achter te laten. De apotheker kan op die manier de politie contacteren en ze naar het desbetreffende adres sturen. De politie zal dan ter plaatse gaan kijken, bemiddelen en indien nodig actie ondernemen.

VAN vraagt om dit plan op te nemen in de Vlaamse Crisishulpnota.

Lokale apothekers zijn momenteel, net als anders, laagdrempelig, goed bereikbaar, behoren tot essentiële dienstverlening en daarom goed geschikt als meldpunt, luidt het. CodewoordOm huiselijk geweld te melden, kunnen slachtoffers gebruik maken van een codewoord: 'masker 19', dit naar voorbeeld van Frankrijk en Spanje, waar ze een stijging zien van het huiselijk geweld tijdens de lockdown. Het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) stelt volgende procedure voor: een slachtoffer van huiselijk geweld kan bij de apotheker vragen naar een 'masker 19'. De apotheker zal antwoorden dat dit type masker moeten worden besteld en vraagt het slachtoffer om zijn of haar contactgegevens (waaronder adres) achter te laten. De apotheker kan op die manier de politie contacteren en ze naar het desbetreffende adres sturen. De politie zal dan ter plaatse gaan kijken, bemiddelen en indien nodig actie ondernemen.VAN vraagt om dit plan op te nemen in de Vlaamse Crisishulpnota.