We stelden eerder al de gids voor van de FIP, de internationale apothekersfederatie. Die geeft u alle nodige info om vragen van patiënten te kunnen beantwoorden. Er is een samenvattende fiche beschikbaar en een uitgebreide gids van 32 pagina's die regelmatig wordt bijgewerkt.

Mondmaskers

Net zoals in andere landen is er in België een stormloop op beschermingsmaskers, hydroalcoholische oplossingen en zelfs op chloroquine. Wat dat laatste betreft, waarschuwen experts ervoor om de preliminaire resultaten van een Chinese studie met voorzichtigheid te interpreteren. Het middel zou volgens de onderzoekers in zekere mate efficiënt zijn tegen het coronavirus bij een 100-tal patiënten. In de media en op sociale netwerken kreeg de studie veel weerklank. Maar deze indicatie is niet gevalideerd door de internationale instanties.

Aangaande de hydroalcoholische oplossingen, wijst de APB erop dat de apothekers die mogen bereiden in kleine hoeveelheden. De WHO geeft een gids uit voor de lokale bereiding van handrub, u vindt die terug in annex 4 pagina 27 van het FIP-document.

Wat het gebruik van mondmaskers betreft, vraagt de WHO om er rationeel gebruik van te maken, om verspilling te voorkomen en het risico op verkeerd gebruik te beperken. De organisatie beveelt mondmaskers aan voor mensen met symptomen van COVID-19 en voor wie zieken met symptomen (hoest, koorts) verzorgt.

Serene communicatie

De Belgische overheden blijven waakzaam en onderlijnen het belang van een versterkte en serene communicatie naar de bevolking. "Om de verspreiding van het virus in ons land zo goed mogelijk tegen te gaan, kan er bij de gehele bevolking enkel aangedrongen worden op de algemene hygiënemaatregelen, zoals handen grondig en regelmatig wassen, wegwerpzakdoeken gebruiken en meteen in de vuilbak gooien, in de plooi van de elleboog hoesten in plaats van met de hand voor de mond, onnodige fysieke contacten vermijden, en een huisarts telefonisch contacteren in geval van ziekte (koorts, hoest, grieperig gevoel, enz.)."

Nuttige links:

Sciensano

Zorg en Gezondheid

Overheidswebsite met algemene informatie voor de bevolking: info-coronavirus.be.

European Centre for Disease Prevention and Control met gedetailleerde situatiebeschrijving en algemene brondocumenten, zoals richtlijnen.

COVID-19 op de website van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO)

We stelden eerder al de gids voor van de FIP, de internationale apothekersfederatie. Die geeft u alle nodige info om vragen van patiënten te kunnen beantwoorden. Er is een samenvattende fiche beschikbaar en een uitgebreide gids van 32 pagina's die regelmatig wordt bijgewerkt. MondmaskersNet zoals in andere landen is er in België een stormloop op beschermingsmaskers, hydroalcoholische oplossingen en zelfs op chloroquine. Wat dat laatste betreft, waarschuwen experts ervoor om de preliminaire resultaten van een Chinese studie met voorzichtigheid te interpreteren. Het middel zou volgens de onderzoekers in zekere mate efficiënt zijn tegen het coronavirus bij een 100-tal patiënten. In de media en op sociale netwerken kreeg de studie veel weerklank. Maar deze indicatie is niet gevalideerd door de internationale instanties. Aangaande de hydroalcoholische oplossingen, wijst de APB erop dat de apothekers die mogen bereiden in kleine hoeveelheden. De WHO geeft een gids uit voor de lokale bereiding van handrub, u vindt die terug in annex 4 pagina 27 van het FIP-document. Wat het gebruik van mondmaskers betreft, vraagt de WHO om er rationeel gebruik van te maken, om verspilling te voorkomen en het risico op verkeerd gebruik te beperken. De organisatie beveelt mondmaskers aan voor mensen met symptomen van COVID-19 en voor wie zieken met symptomen (hoest, koorts) verzorgt.Serene communicatieDe Belgische overheden blijven waakzaam en onderlijnen het belang van een versterkte en serene communicatie naar de bevolking. "Om de verspreiding van het virus in ons land zo goed mogelijk tegen te gaan, kan er bij de gehele bevolking enkel aangedrongen worden op de algemene hygiënemaatregelen, zoals handen grondig en regelmatig wassen, wegwerpzakdoeken gebruiken en meteen in de vuilbak gooien, in de plooi van de elleboog hoesten in plaats van met de hand voor de mond, onnodige fysieke contacten vermijden, en een huisarts telefonisch contacteren in geval van ziekte (koorts, hoest, grieperig gevoel, enz.)."Nuttige links:SciensanoZorg en GezondheidOverheidswebsite met algemene informatie voor de bevolking: info-coronavirus.be.European Centre for Disease Prevention and Control met gedetailleerde situatiebeschrijving en algemene brondocumenten, zoals richtlijnen.COVID-19 op de website van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO)