de Apotheker

cover de Apotheker

Lees nr. 27 | 1 juli 2019

Web weergave

U gaat deze zomer wellicht op vakantie, liefst twee weken lang, naar een Europese bestemming. Bij voorkeur neemt u dan de auto of het vliegtuig. En met een beetje geluk trekt u er later dit jaar ook nog even op uit, misschien wel naar uw tweede verblijf aan de kust.

ACTUALITEIT

Komt u tijdens uw vakantie een mooie, verrassende, vreemde of enigszins speciale apotheek tegen? Stuur ons dan een foto - liefst een selfie!

ACTUALITEIT

Hou alvast zaterdag 30 november vrij in uw agenda. Dan vindt de vijfde editie van de VAN-top plaats. Centrale thema dit jaar is samenwerking en innovatie.

ACTUALITEIT

Tot nog toe blijft het tijdig vermoeden van een zeldzame ziekte voor eerstelijnsartsen in vele gevallen een onmogelijke opgave. Daarin zou de informatica weleens verandering kunnen brengen.

ACTUALITEIT

Het Franstalige studiecentrum voor de geschiedenis van de farmacie en het geneesmiddel organiseert om de twee jaar een colloquium. Dit jaar staken Belgische en buitenlandse specialisten de koppen bij elkaar over het thema farmacie tijdens de Eerste Wereldoorlog.

ACTUALITEIT

Tegen het eind van dit jaar moet er een federale webapp komen om het medicatieschema in Vidis te raadplegen. Dat vertelde Etienne Maeriën, adviseur voor eHealth van minister Maggie De Block, onlangs op het Colloquium ICT4Care van de informaticaverpleegkundigen.

ACTUALITEIT

In 2018 versterkte Amonis zijn globale aanpak. Naast de klassieke pensioenproducten stelt de voormalige Voorzorgskas nu ook een Pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ) voor, naast specifieke partnerships.

ACTUALITEIT

Onderzoekers aan het UZ Gasthuisberg buigen zich over een geneesmiddel voor intermitterende refluxklachten. Mogelijk heeft die medicatie een tot nog toe ongekend therapeutisch potentieel.

GEZONDHEID

De massale dakloosheid in de VS vestigt de aandacht op de bijzondere epidemiologie in deze bevolkingsgroep. Daklozen in hun vijftiger jaren hebben aandoeningen die men in de gehuisveste bevolking associeert met zeventigof tachtigplussers.

GEZONDHEID

Hoe kunnen sporen van kankermedicijnen in het afvalwater worden verwijderd? Vorsers evalueren een technologie van gevorderde oxidatie door fotokatalyse, maar het is nog niet duidelijk wat de beste methode is om het water te zuiveren.

GEZONDHEID

Lolettes zijn natuurlijke lolly's speciaal ontworpen voor kinderen. Lolettes Lichte Maag kan gebruikt worden bij ongemakken tijdens het reizen of darmkrampjes en bevordert de spijsvertering.

FARMAFORUM

U koopt nieuwe computers of een kassasysteem voor in uw apotheek. Moet de verkoper u daar dan twee jaar garantie op geven of gelden er andere spelregels? Kunt u met de verkoper contractueel afspraken maken over welke waarborg u precies krijgt?

PRAKTIJK

We doorkruisen Europa om voor u enkele festivals uit het gigantische aanbod te selecteren. Vaak vinden ze plaats op plekken die een citytrip waard zijn. Prettige reis.

CULTUUR+

Op 21 juli zal het 50 jaar geleden zijn dat Apollo 11 de eerste mannen op de maan neerzette. Velen zaten toen aan de beeldbuis gekluisterd en de eerste foto's van de maanlanding zijn legendarisch. In het Musée de la Photographie in Charleroi worden foto's van de maanlanding getoond uit de collectie van de Vlaamse dokter Bruno Vermeersch.

CULTUUR+

Wist u dat Frankrijk de meeste vulkanen en de grootste vulkaan van Europa heeft? Alleen al de Chaîne des Puys, nabij Clermont-Ferrand, telt 80 slapende reuzen, netjes op een rij, waarvan de jongste amper 8.000 jaar geleden het licht zag. Dat levert adembenemende vergezichten op, in het besef dat vroeg of laat uit de buik van de aarde een nieuwe vulkaan geboren wordt.

CULTUUR+