Uit het magazine

Nu de lente in het land is worden de zonnige dagen weer talrijker. Dan is het een goed idee om de uv-index van de dag in de gaten te houden, om te kijken of u zich moet beschermen tegen de zonnestralen: niet alleen tijdens de vakantie, maar het hele jaar door en bij ons nog specifieker tussen maart en oktober.

Er komt een kwaliteitslabel voor luchtzuiveringssystemen die claimen virussen in binnenlucht te kunnen filteren. De FOD Volksgezondheid wil zo de doeltreffendheid van luchtzuiveringssystemen op de Belgische markt garanderen.

Volgens een Finse studie kan het bezoeken van groene zones in de stad het gebruik van geneesmiddelen tegen angst, slapeloosheid, depressie, hoge bloeddruk en astma onder de bewoners verminderen.

Uit het magazine

Bij het stoppen van een behandeling met antidepressiva ontwikkelt een aanzienlijk percentage van de patiënten onttrekkingsverschijnselen. Dat kan leiden tot het onnodig voortzetten van de behandeling. Folia Pharmacotherapeutica geeft deze maand advies om het stoppen op een doeltreffende en veilige manier te laten verlopen bij gebruik van SSRI's, SNRI's en tricyclische antidepressiva.

Migraine treft vaak vrouwen van vruchtbare leeftijd. Vaak worden triptanen voorgeschreven om de zeer onaangename symptomen van migraine te behandelen, ook tijdens de zwangerschap (prevalentie van gebruik van triptanen geraamd op 10-25%), ook al wordt aangeraden het gebruik ervan tijdelijk op te schorten.

Dat lijkt misschien een absurde vraag aangezien het idee dat de pijn te wijten is aan ontsteking, goed verankerd zit in de geesten. Vandaar dat we denken dat ontstekingsremmers de beste manier zijn om evolutie naar chronische pijn te vermijden. Dat is dus misschien niet zo.

Uit het magazine

"We leven in België in drukbevolkte en verstedelijkte gebieden. Juist daar is natuur essentieel voor de menselijke gezondheid", schrijft de Hoge Gezondheidsraad (HGR) in een recent advies. Maar hoe kan men dat gezondheidspotentieel verzilveren?

Uit het magazine

Supplementen met vitaminen en mineralen verdienen een plaats in de aanbevelingen voor een gezonde voeding en zijn nuttig om deficiënties op te vangen. Een intelligente combinatie van supplementen met een evenwichtige voeding is aangewezen.

Volgens een Schotse studie kan langdurig gebruik van paracetamol het risico op hartziekten en beroerten bij mensen met een hoge bloeddruk vergroten. Deze patiënten moeten kiezen voor de laagste effectieve dosis gedurende de kortst mogelijke tijd.

Uit het magazine

Je zou er misschien nog aan gaan twijfelen als je ze de hele dag op de zetel ziet liggen, maar katten zijn gemaakt om buiten te leven. Maar net zoals wij zijn ze gevoelig voor koude en kunnen ze in de winter ziek worden.