Griep, migraine en pathologisch lachen correleren met CVA

Nieuwe studies hebben aangetoond dat een griepvirusinfectie het risico op cerebrovasculair accident verhoogt. Een andere studie leert dat patiënten die na de leeftijd van 50 jaar hevige migraine krijgen, een hoger risico op CVA lopen. En tot slot zou pathologisch lachen een eerste symptoom van een CVA kunnen zijn.

Vitamine A en D: we moeten beter eten

De Belgische bevolking haalt te weinig vitamine A en D uit de voeding. Dat is de conclusie van een studie uitgevoerd door het federale wetenschappelijke onderzoeksinstituut Sciensano en de Universiteit van Gent.

Gevaren voor de mondholte

Mond- en tandaandoeningen hebben een negatieve invloed op de mond en de rest van het lichaam. Ze hebben bovendien een impact op alle aspecten van het leven: de sociale relaties, de zelfachting, het werk, de school.

Waarom natuurlijke cosmetica boomen

De wereld van schoonheid en welzijn vindt zichzelf opnieuw uit en presenteert eenvoudigere, meer duurzame kwaliteitsproducten. De cosmeticamerken bieden nu een "natuurlijk" gamma voor vrouwen en mannen aan.

Hyperhidrose: als je te veel zweet

Te veel zweten kan een reden tot consultatie zijn. Te veel zweten heeft immers sterke invloed op de levenskwaliteit en verhoogt het risico op huidinfecties. Met een anamnese kan je de oorzaak ervan achterhalen en de behandeling dienovereenkomstig aanpassen.

Ontbijtmythe brokkelt af

Van oudsher dicteert de triade van de keizer, de koning en de bedelaar ons een degressieve voedselinname over het verloop van de dag, als we tenminste ons lichaamsgewicht onder controle willen houden. En toch: het vermoede verband tussen het nemen van een ontbijt en een slank figuur is stilaan geloofwaardigheid aan het verliezen.

Voedingsbehoeften van kinderen tot volwassenen

De voeding dient vooral om de voedingsstoffen en energie te leveren die het lichaam nodig heeft voor zijn onderhoud en voor metabole en fysiologische functies zoals fysieke activiteit en temperatuurregeling, en voor specifiekere behoeften tijdens bepaalde perioden van het leven zoals de groei en de ontwikkeling. Aan welke kwalitatieve en kwantitatieve normen moet een goede voeding voldoen?

Een gezonde mond in een gezond lichaam

Cariës en tandvleesaandoeningen zijn zeer frequent en kunnen nochtans grotendeels worden vermeden. Goed tandenpoetsen, een regelmatige controle bij de tandarts en een goede aanpak van de risicofactoren staan borg voor de gezondheid van de mond en de tanden en voor een goede algemene gezondheid.

Hypertensie: spiruline zou een oplossing kunnen zijn

Een peptide geëxtraheerd uit spiruline, een cyanobacterie, verwijdt de bloedvaten en zou dus kunnen worden gebruikt bij de behandeling van hypertensie, volgens de resultaten van een Italiaanse studie uitgevoerd op geïsoleerde slagaders en muizen.

Nieuwe hoop voor migrainelijders

Franse vorsers hebben een genetische mutatie ontdekt van een eiwit dat normaal de elektrische activiteit die migraineaanvallen veroorzaakt, remt. Door die mutatie werkt dat eiwit niet meer. De ontdekking van dat moleculaire mechanisme zou ons op het spoor kunnen zetten van nieuwe behandelingen voor migraine.

Supplementen blokkeren dementie niet

Klinische vraag: Verlaagt de inname van vitamine- of mineraalsupplementen door mensen met milde cognitieve stoornis hun kans om dementie te ontwikkelen of helpt het verdere achteruitgang van het geheugen en denkvermogen te voorkomen?

Om te groeien, moeten baby's eten...

Van borst- of flesjesvoeding tot een diversificatie van voedingsproducten... Hoe moeten we te werk gaan om op de beste manier tegemoet te komen aan de nutritionele behoeften van een baby?

Als tafelplezier ongemak en pijn veroorzaakt...

Waarom verteren we slecht? Wat zijn daar de oorzaken van? Wat doe je eraan? In ons dossier over de spijsvertering, dat uiteraard heel welkom is na de feesten, proberen we die vragen te beantwoorden.

Hoe raak je af van huidwratten?

Wratten, goedaardige letsels van het huidoppervlak, veroorzaakt door een virus, nemen vele aspecten aan en treffen vooral kinderen. Hoe herken je ze, wat kan je voorstellen en wanneer moet je doorverwijzen voor medisch advies?

Uitgelicht