de Apotheker

Web weergave

Het Vlaams Apothekersnetwerk (VAN) is verheugd dat preventie een prominente plaats krijgt in het Vlaamse regeerakkoord. "Wij zijn vragende partij om de maatschappelijke opdracht van de apotheker inzake preventie en sensibilisatie verder uit te breiden", zo luidt het.

VOORWOORD

Het VAN is tevreden dat het regeerakkoord haar aanbevelingen herneemt. Zo wordt het belang van het Vlaams vaccinatieschema benadrukt. "Dat is positief. Potentieel is dit een belangrijke opdracht. Apothekers kunnen sensibiliseren, correcte info verstrekken én een actieve rol spelen bij het behalen van de vaccinatiedoelstellingen."

ACTUALITEIT

Brengt uw apotheekteam het concept 'huisapotheker' op een originele, betrokken en creatieve manier in de praktijk, met de focus op het aspect 'samenwerking en innovatie'? Dan komt u misschien in aanmerking voor de prijs 'Huisapotheker 2019', georganiseerd door uw magazine 'de Apotheker' in samenwerking met het Vlaams Apothekersnetwerk. Het winnende team kan op midweek in Villa Adelaide in Ronse.

ACTUALITEIT

We gaan verder met het overzicht van de resultaten van onze enquête 'Wie bent u, apotheker?'. In deze editie komt het financieel luik aan bod.

ENQUÊTE

Op 10 september jongstleden vierde de Pharmaceutical Group of the European Union (PGEU) zijn zestigste verjaardag. Een excellente gelegenheid om de plaats van de apotheek in Europa en de nieuwe opdrachten van de apotheker in de verf te zetten.

ACTUALITEIT

In september mochten verschillende dieven en overvallers van apotheken het voor de rechter gaan uitleggen. Nog niet alle uitspraken zijn bekend, maar alvast één uitspraak van een rechter in Mechelen lokte toch enige kritiek uit.

ACTUALITEIT

Van 22 tot 26 september had in Abu Dhabi het 79ste congres van de FIP plaats, de Fédération internationale pharmaceutique of International Pharmaceutical Federation, die nationale verenigingen van apothekers en farmaceutische wetenschappen vertegenwoordigt. 'Empowerment' van patiënten, en meer bepaald vrouwen, was één van de topics die er aan bod kwamen.

ACTUALITEIT

De lever verwijdert giftige stoffen uit het lichaam en verdient dan ook bijzondere aandacht. Een goede voeding en een beredeneerd gebruik van plantaardige remedies zijn bevorderlijk voor de werking van de lever.

GEZONDHEID FYTOTHERAPIE

De hygiënehypothese focust op bacteriën als 'opvoeders' van het immuunsysteem. Maar ook virussen doen hun duit in het zakje. Dat weet Bénédicte Machiels (onderzoekster aan de universiteit Luik), die zopas van het European Research Comittee een starting grant van 1,5 miljoen euro gekregen heeft voor het Virome-project.

GEZONDHEID FYTOTHERAPIE

Een verschuiving in de darmflora zou verklaren waarom veganistische voeding een vermageringseffect teweegbrengt. Dat komt naar voren uit een nieuwe studie.

GEZONDHEID

Mensen met overgewicht of obesitas hebben vaker chronische diarree dan controlepersonen. Opmerkelijk is dat dit verband bestaat ongeacht de voedingsgewoonten.

GEZONDHEID

Het immuunsysteem van de longen wordt dezer dagen druk tegen het licht gehouden. Luikse onderzoekers hebben ontdekt dat er twee duidelijk verschillende subpopulaties van interstitiële macrofagen bestaan, waarvan één een gunstige invloed zou hebben op het optreden van astma.

GEZONDHEID

Honden en katten hebben zeer vaak spijsverteringsproblemen, één van de belangrijkste redenen waarom hun baasjes met hen op spreekuur gaan bij de dierenarts. Je moet waakzaam zijn, maar veelal is het allemaal zo erg niet. Wat kan je de eigenaars aanraden? Welke geneesmiddelen zijn geïndiceerd?

GEZONDHEID DIERGENEESKUNDE

Al meer dan een decennium krijgen artsen te horen dat hartinfarct bij de vrouw met een atypisch klachtenpatroon gepaard gaat. Hierover rijzen steeds meer twijfels. Ook een recente studie in Journal of The American Heart Association fronst de wenkbrauwen.

GEZONDHEID DIERGENEESKUNDE

U zou uw apotheek willen beveiligen door daarin één of meerdere bewakingscamera's te plaatsen. Maar is dat wel toegelaten en welke spelregels moet u daarbij naleven?

PRAKTIJK

Als u zonder naar de notaris te gaan zelf een testament wil opmaken moet u een aantal vormvoorwaarden naleven. Doet u dat niet, dan is het testament niet geldig en kan het geen uitwerking hebben. Een eerder (wel geldig) testament zal dan spelen, zoniet wordt het wettelijk erfrecht van toepassing.

PRAKTIJK

Senioren spelen een actievere rol in onze maatschappij dan ooit tevoren en een langdurige en veilige mobiliteit van ouderen is daarom een basisbehoefte, stelt Vias institute.

PRAKTIJK

Wie een elektrische fiets aanschaft, wordt fysiek actiever. Het is dus onjuist om te denken dat een e-bike de gebruiker lui maakt. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek.

PRAKTIJK

Een eeuw geleden werd Bauhaus in Weimar opgericht door Walter Gropius. Deze modernistische beweging zette heel nieuwe standaarden voor bouwen, design en kunst. Ontwerpen die toen als heel avantgardistisch werden ervaren, blijken 100 jaar later nog steeds actueel. Maar zo'n trip door oostelijk Duitsland is evenzeer een uitgelezen gelegenheid om de wegbereider van dat modernisme, Henry Van de Velde, te (her)ontdekken.

CULTUUR +

Kent u het Millennium Iconoclast Museum of Art - kortweg MIMA - in Brussel? Indien niet, dan hebt u met de tentoonstelling Obsessions die begin deze maand geopend werd, een uitstekende gelegenheid om met deze expositieruimte in de gebouwen van de vroegere brouwerij Belle-Vue langs het Kanaal in Molenbeek, kennis te maken.

CULTUUR +

Ziekte en dood van befaamde componisten 1 Frédéric Chopin - Geboren als zoon van een Franse vader en Poolse moeder had Frédéric Chopin van kindsbeen af te kampen met een zwakke gezondheid. Na een bijzonder vruchtbare, maar emotioneel bewogen loopbaan als virtuoos en componist, stierf hij in Parijs op 39-jarige leeftijd aan de gevolgen van een chronische longaandoening.

CULTUUR +