Brussel sluit dit jaar nog drie vaccinatiecentra. Dat laat de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) weten. Het vaccinatiecentrum Pacheco zal tot 31 maart 2023 zijn vaccinatieactiviteit voortzetten, maar wel met beperkte openingstijden.

Uit het magazine

Wie een zorg- of hulpverlener bij de uitoefening van zijn beroep aanvalt, mag in de toekomst rekenen op een extra strenge straf. Het nieuwe strafwetboek dat in de maak is, bepaalt dat de straf een niveau zwaarder zal zijn dan bij gelijkaardige agressie tegen een gewone burger.

Uit het magazine

Twee dagen in de week werkt Sien Van Vaerenbergh als titularis in een ketenapotheek in Geraardsbergen. Die job combineert ze met een voltijdse baan als leerkracht. Ontspannen doet ze op haar motor. Kennismaking met een bezige bij.

Samen met het netwerk Geestelijke Gezondheidzorg wil de federale regering een zorgtraject alcohol uitwerken en implementeren dat zich specifiek richt op jongeren en jongvolwassenen. Het zorgtraject zou starten bij jongeren die op spoed belanden omwille van een alcoholintoxicatie of naar aanleiding van een ongeval onder invloed. Bij het traject worden de ouders betrokken en het is de bedoeling dat het wordt verdergezet na ontslag uit het ziekenhuis.

Vandaag 14 november is werelddiabetesdag. Ongeveer een Belg op de tien lijdt aan diabetes type 2 en dat aantal neemt alleen maar toe. Wel weet een op de drie mensen met diabetes nog niet dat ze de ziekte hebben. De meeste Belgen zijn ook niet zo heel goed op de hoogte van wat de aandoening juist inhoudt. Dat blijkt uit een bevraging bij 1.000 Belgen over hun kennis en ervaring met diabetes.

De Pfizer Clinical Research Unit op de campus van ULB Erasmus vierde woensdag 9 november zijn dertigste verjaardag. In het ultramoderne onderzoekscentrum zijn meer dan 600 clinical trials in fase 1 uitgevoerd.

Vanaf 1 januari mag Jo Swartenbroekx zich 'directeur ziekenhuizen' bij netwerkorganisatie Zorgnet-Icuro noemen. Hij volgt in die functie dokter Marc Geboers op die sinds 1 april aan de slag is bij ziekenhuisaccreditatie-organisatie Qualicor Europe (het vroegere NIAZ). Swartenbroekx is nu nog als ziekenhuisapotheker werkzaam bij het UZA.

Vanaf 2023 zullen Britse apothekers een groter aantal geneesmiddelen (waaronder antibiotica) mogen voorschrijven zonder tussenkomst van een huisarts. Dat als onderdeel van een nationaal proefproject dat wordt gefinancierd door NHS England. In Schotland en Wales lopen reeds soortgelijke experimenten.

Een oplossing die ouderen of mensen met fijnemotoriekproblemen helpt bij het zelfstandig toedienen van oogdruppels heeft de meest recente editie van Hack4Health gewonnen. Hack4Health wil innovatie, digitalisering en ondernemerschap in de zorg stimuleren.

Het nieuwe vaccin van GSK is doeltreffend tegen zona. Het zou jaarlijks in ons land per 10.000 ingeënte personen 77 gevallen van zona voorkomen, en 10 tot 12 gevallen van postherpetische neuralgie. Maar het KCE vindt het prijskaartje dat eraan hangt te duur.

Op de Dag van het Vrije Beroep heeft vervangend Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Benjamin Dalle (CD&V) zijn herfstboosterprik gekregen bij huisapotheker Ann Herzeel in Sint-Jans-Molenbeek. Met zijn bezoek wil het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) benadrukken dat het belangrijk is voor de lokale huisapotheker om het statuut van vrij beroep te behouden.

Vanaf november gaan de vaccinatiecentra weer over naar de waakfase. Mensen zullen voor de herfstbooster ook een beroep kunnen doen op de huisarts of de apotheker.