Uit het magazine

Steeds meer mensen kiezen voor een veganistisch dieet; ze eten geen vis, vlees of gevogelte en ook geen eieren, kaas of zuivelproducten. Om hun gezondheid niet in gevaar te brengen, moeten veganisten rekening houden met een aantal feiten.

Een nieuwe studie leert dat vrouwen die de pil innemen, een significant kleinere hypothalamus hebben dan vrouwen die geen orale anticonceptiva innemen. De vorsers hebben ook opgemerkt dat een kleinere hypothalamus correleert met meer woede en symptomen van depressie.

De eerste stuifmeelkorrels van els en hazelaar zijn gemeten in de buitenlucht, zowat 15 dagen eerder dan gebruikelijk. De milde temperaturen van de laatste maanden bevorderen en versnellen de bloei van deze bomen.

Brusselse vorsers onder de leiding van prof. Cédric Blanpain hebben aangetoond dat een geneesmiddel dat de VEGFA-signalisatieweg blokkeert in de opperhuid, het optreden van psoriasis voorkomt en een bestaande psoriasis doet verminderen en bovendien minder bijwerkingen veroorzaakt dan de huidige geneesmiddelen.

CM-leden die het afgelopen jaar incontinentiemateriaal in de apotheek kochten, hadden recht op een korting van 25%. Vanaf 2020 niet meer. Sinds 1 januari geldt de korting enkel nog als ze het materiaal aankopen in de Goed Thuiszorgwinkels of de webshop van de CM.

Het AZ Herentals is met de campagne 'Weet u wat u slikt?' genomineerd voor de Niaz Jaarprijs. Die kent het Nederlands Instituut voor Accreditering in de Zorg toe aan een zorginstelling die dagelijks werk maakt van maximale betrokkenheid van hun patiënten.

Onder gezondheidsgeletterdheid wordt het vermogen verstaan van een persoon om informatie over gezondheid te begrijpen, zodat hij die gezondheid en bijhorende levenskwaliteit kan behouden of verbeteren. In ons land blijkt tussen 30% en 45% van de bevolking een problematisch niveau van gezondheidsgeletterdheid te hebben. Vele Europese en niet-Europese landen namen in het afgelopen decennium maatregelen om de gezondheidsgeletterdheid van hun inwoners op te krikken.

Freya Saeys

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wijst vaccinatietwijfel aan als één van de grootste gevaren voor de volksgezondheid de komende jaren. De anti-vaccinatiebeweging is de laatste tijd echter sterk in opmars. Zowel online als offline voeren ze actie tegen vaccinaties. Een beangstigende evolutie die we zo snel mogelijk een halt moeten toeroepen.

Christian Horemans

Binnenkort kunnen we met z'n allen naar het jaaroverzicht 2019 kijken. Gegarandeerd zal het verhaal van baby Pia aan bod komen. Net als bij Victor en Elias enkele jaren geleden opnieuw een schrijnend verhaal van ouders die geconfronteerd worden met een zeer duur geneesmiddel dat hun kind kan helpen. Dergelijke dossiers tonen de uitdaging die nieuwe geneesmiddelen en hun hoge kostprijs vertegenwoordigen voor de financiële duurzaamheid van de Europese gezondheidsstelsels. Voor de oplossing kijkt iedereen naar Europa. Maar wat kan Europa doen?