Europese aanpak van stockbreuken in de steigers

Doorheen heel Europa doen zich steeds meer onbeschikbaarheden van geneesmiddelen voor. Een grote kopzorg voor apothekers, artsen en uiteraard patiënten, voor wie stockbreuken een aanzienlijke impact hebben. Er is nu een plan van aanpak op Europees niveau in de maak.

Brussel rekent op apothekers voor preventie darmkanker

De meer dan 500 apothekers in Brussel worden ingeschakeld in de preventie van darmkanker. Ze krijgen namelijk een belangrijke rol bij de verdeling van testkits. "Niet iedereen heeft een huisarts, maar iedereen heeft wel een apotheker", verklaarde ontslagnemend Brussels minister Guy Vanhengel zaterdag op het symposium Medische Wereld aan het UZ in Jette.

Ook Vandeurzen rondt werven af

Voor minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) wordt het stilaan tijd zijn beleid af te ronden. De wetteksten voor twee belangrijke pijlers van zijn gezondheidsbeleid - het nieuwe eerstelijnsdecreet en de zorgstrategische planning - kunnen voor publicatie naar het Staatsblad.

Groeinorm: tussen 1 en 2,2% plus extraatjes

Op een politiek kopstukkendebat georganiseerd door zorgbeleid.be - de universiteiten en UZ's van Leuven en Gent - kwam onder meer de groeinorm voor de gezondheidszorg tijdens de volgende legislatuur ter sprake. De vier uitgenodigde politieke partijen maakten hun standpunt duidelijk.

Uit het magazine

Preventie: het Finse voorbeeld

Finland voerde de voorbije jaren een aantal nationale preventiecampagnes waar ook de apothekers actief bij betrokken werden. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen: op termijn daalde het aantal bezoeken aan de spoed voor astmagerelateerde klachten bijvoorbeeld met liefst 46%.

Uit het magazine

'Wij zijn een luisterend oor'

We lanceerden vorige week de enquête 'Wie bent u, apotheker?' om onze lezers beter te leren kennen, zowel professioneel als privé. Volgens de Brusselse apotheker Philippe Parent (foto) is dat meteen een uitgelezen kans om de luisterende rol van het beroep in de verf te zetten.

Franse apothekeres wint Baillet Latour Prijs

De Baillet Latour Gezondheidsprijs ging dit jaar naar een Franse onderzoekster voor haar werk rond de pathogenese van erfelijke vaatziekten. Tegelijk kreeg de Gentse cardiologe Julie De Backer het Baillet Latour Krediet voor Medisch Onderzoek.

Enquête: Wie bent u, apotheker?

In een grootschalige enquête peilt 'de Apotheker' naar de identiteit van de Belgische apotheker anno 2019. Wie bent u eigenlijk? Wat houdt u bezig, zowel privé als professioneel? We vernemen het graag. Wie deelneemt, maakt kans op een cruise op de Donau voor twee personen.

Gelijke kwaliteitseisen voor apotheek in supermarkt

De kwaliteitseisen die gelden voor alle apotheken zijn eveneens van toepassing op supermarkten die apothekers te werk willen stellen voor de aflevering van parafarmaceutische producten of geneesmiddelen. Dat stelt het FAGG in een reactie op de plannen van Carrefour.

Apotheker is rolmodel voor Gentse starters

Eline Tommelein biedt met haar bedrijf MediCourse geaccrediteerde bijscholingen aan voor zorgverleners. Multidisciplinariteit staat daarbij centraal. De Startersfabriek Gent verkoos haar onlangs als rolmodel.

Zwitserse apothekers komen op straat

Afgelopen maandag kwamen de Zwitserse apothekers in de hoofdstad Bern op straat. Ze maken zich zorgen over hun inkomen en vrezen voor sluitingen. Met hun petitie 'Bien soigné, demain aussi' verzamelden ze al bijna 14.000 handtekeningen.

Enquête: Wie bent u, apotheker?

In een grootschalige enquête peilt 'de Apotheker' naar de identiteit van de Belgische apotheker anno 2019. Wie bent u eigenlijk? Wat houdt u bezig, zowel privé als professioneel? We vernemen het graag. Wie deelneemt, maakt kans op een cruise op de Donau voor twee personen.