Web weergave

Officina-apothekers bieden een toenemend aantal medische zelftests aan. Dat valt af te leiden uit een antwoord van minister De Block op een parlementaire vraag. Veel recente cijfers over aantallen en de aandoeningen waarvoor ze gebruikt worden, zijn er evenwel niet.

ACTUALITEIT

"Officina-apothekers moeten de patiënt kunnen begeleiden bij de interpretatie van de resultaten en erover waken dat zelftests niet onnodig gebruikt worden. Essentieel is dat kwaliteit en traceerbaarheid gegarandeerd worden."

ACTUALITEIT

'CaptainDex' ondersteunt via een smartphone-app kinderen met diabetes. CheckR is een VR-spel voor patiënten in de apotheek. Het levert gezondheidsgegevens op die toelaten aandoeningen sneller op te sporen. De studenten achter deze twee projecten werden uitgeroepen tot de 'HealthCare Heroes' van AbbVie.

ACTUALITEIT

"We hopen dat de publicatie van deze studie ervoor zorgt dat gewichtsverlies de nodige aandacht krijgt die het verdient, zowel van de overheid en de gezondheidssector, als van het grote publiek. De apotheek is een ideale plaats om de klinische en financiële druk van leefstijlziektes te verminderen, zoals diabetes type 2 en hypertensie."

ACTUALITEIT

In februari werd prof. Jean-Michel Dogné, directeur van het departement Farmacie van de Universiteit van Namen, benoemd tot lid van het Global Advisory Committee on Vaccine Safety van de Wereldgezondheidsorganisatie.

ACTUALITEIT

De Europese ministers van Volksgezondheid vergaderden op 13 februari in Brussel. Een van de vele problemen die er besproken werden, was de bevoorrading van grondstoffen voor de farmaceutische industrie. Heel wat fabrikanten kunnen namelijk niet meer zonder actieve bestanddelen die geproduceerd worden in China.

ACTUALITEIT

Het ziet ernaar uit dat een klein geschubd zoogdier een rol heeft gespeeld bij het uitlokken van de coronavirus-epidemie in China. Dat heeft te maken met de druk die mensen zetten op hun leefwereld. Het risico op zoönosen stijgt.

GEZONDHEID

Deze studie van het Inserm is een van de eerste die erop wijzen dat luchtvervuiling en met name fijn stof invloed hebben op de duur van de menstruatiecyclus. Luchtvervuiling zou de folliculaire fase, de fase voor de eisprong, verlengen.

GEZONDHEID

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat de waterpijp niet te verwaarlozen effecten heeft op de stolbaarheid van het bloed. De rook verhoogt rechtstreeks het risico op trombose en dus mogelijk op myocardinfarct en CVA.

GEZONDHEID

We komen het allemaal wel eens tegen: een situatie waarvan we denken dat ze ons haarpigment zal doen verdwijnen. Onderzoek bevestigt dat stress het vergrijzen van het haar bespoedigt. Een recente studie brengt de onderliggende mechanismen aan het licht.

GEZONDHEID

Atopisch eczeem (AE) of atopische dermatitis (AD) is de meest voorkomende vorm van eczeem, en komt vooral op babyleeftijd voor. Omdat de pathogenese complex en multifactorieel is, bestaan er verschillende therapeutische interventies. Een goede behandeling en begeleiding is zeer belangrijk. Door gevoelens van schaamte en een verlaagd zelfvertrouwen kan de psychosociale impact op de levenskwaliteit immers groot zijn1.

GEZONDHEID DERMATOLOGIE

U bent niet tevreden over het softwarepakket dat u in uw apotheek gebruikt en wil naar een andere softwareleverancier overstappen. Of u zet uw activiteiten stop en hebt het pakket en de ondersteuning niet meer nodig. Hoe kunt u dan te werk gaan om de samenwerking met de huidige softwareleverancier stop te zetten? Wat moet u hiervan weten?

PRAKTIJK

Om te profiteren van de voordelige belasting op schenkingen, en zonder uzelf te benadelen, is er de formule van schenking met voorbehoud van vruchtgebruik. Vooral omdat die schenkers doeltreffende bescherming biedt.

PRAKTIJK

Volgens veiligheidsinstituut VIAS institute zouden er in België jaarlijks 13 doden, 53 zwaargewonden, en 436 lichtgewonden kunnen vermeden worden indien alle inzittenden steeds een gordel zouden dragen.

PRAKTIJK

Zijn naam klinkt als die van een goochelaar. En in zekere zin klopt dat ook als je kijkt naar zijn Opus Magnum, het Groninger Museum. Als een goochelaar slaagt Alessandro Mendini erin grote ego's als Michele de Lucchi, Philippe Starck en het collectief Coop Himmalb(l)au mee in bad te nemen en hun eigen vleugel van het gebouw te laten ontwerpen, terwijl hij er met zijn toverstokjes in slaagt de puzzel in elkaar te steken. Het Groninger Museum is 25 en viert dat met een speelse hommagetentoonstelling die Maestro Mendini nog zelf mocht ontwerpen, alvorens met een laatste verdwijntruc naar de hemel te vertrekken.

CULTUUR+

Sinds Luc Bosmans (69) een kwarteeuw geleden voor het eerst kennismaakte met Venetië, is hij gepassioneerd geraakt door het leven in en de verhalen van La Serenissima. "Ik ben de tel kwijtgeraakt hoeveel keer ik er intussen geweest ben, maar telkens als we op de Marco Polo-luchthaven landen, voelt het aan als thuiskomen", zegt de oud-apotheker uit Kieldrecht. "Venetië verveelt nooit. Voor mij is het de meest unieke stad ter wereld."

PORTRET