de Apotheker

cover de Apotheker

Lees nr. 01 | 20 januari 2020

Web weergave

De uitbouw van apotheken op netwerkniveau laat ziekenhuisapothekers toe hun klinische rol beter te vervullen en kwalitatief betere patiëntenzorg af te leveren. Schaalvergroting zorgt voor automatisatie van manuele processen en een verdieping van expertise. Onzorgvuldige implementatie is echter ook niet zonder risico.

ACTUALITEIT

De integratie van ziekenhuisapotheken in netwerken opent nieuwe perspectieven. Toch zijn er ook risico's. Het leidt bijvoorbeeld tot complexere organisaties waarbij meer overleg en beheer nodig is. Bovendien creëert fysieke centralisatie van apotheken bijkomende kosten voor het geneesmiddelentransport.

ACTUALITEIT

Het AZ Herentals is met de campagne 'Weet u wat u slikt?' genomineerd voor de Niaz Jaarprijs. Die kent het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg toe aan een zorginstelling die dagelijks werk maakt van maximale betrokkenheid van hun patiënten.

ACTUALITEIT

Alles wat u wil weten over de Orde der Apothekers staat zwart op wit in het laatste jaarrapport dat zopas gepubliceerd werd.

ACTUALITEIT

Het Marktenhof heeft recent uitspraak gedaan in de zaak MediCare-Market.

ACTUALITEIT

Op 5 december heeft het Riziv een consensusconferentie gehouden over het rationele gebruik van niet-opioïde pijnstillers bij de behandeling van chronische pijn. De finale aanbevelingen zullen over enkele maanden worden gepubliceerd.

ACTUALITEIT

Het Belgisch Antigifcentrum heeft sinds zijn oprichting in 1963 vele levens gered door artsen, ziekenhuizen en het publiek te informeren over giftige stoffen. Een nieuw boek blikt terug op de geschiedenis van het centrum.

ACTUALITEIT

In december heeft het FAGG een symposium gehouden over de huidige uitdagingen inzake vaccinatie. Eén van de sprekers gaf een overzicht van de argumenten die de tegenstanders van vaccins aanhalen. En weerlegde die stuk voor stuk.

GEZONDHEID

Steeds meer mensen kiezen voor een veganistisch dieet; ze eten geen vis, vlees of gevogelte en ook geen eieren, kaas of zuivelproducten. Om hun gezondheid niet in gevaar te brengen, moeten veganisten rekening houden met een aantal feiten.

GEZONDHEID

Dat groene plekjes het welzijn verhogen, zal wel niemand betwijfelen. Maar een nieuwe studie in The Lancet Planetary Health heeft zopas aangetoond dat ze ook de levensverwachting ten goede komen.

GEZONDHEID

Op basis van een mechanisme dat voor het eerst werd beschreven in 1996, zijn tijdens de afgelopen twee jaar de eerste geneesmiddelen van een nieuwe generatie in beeld gekomen. Zeldzame ziekten waren het eerste doelwit, maar het toepassingsdomein breidt zich stap voor stap uit naar meer 'alledaagse' kwalen.

GEZONDHEID

Het gebruik van voedingssupplementen tijdens een behandeling tegen kanker kan veel schade aanrichten. Zorgverstrekker en patiënt moeten daarover zorgvuldig overleggen.

GEZONDHEID

U zou een zelfstandige samenwerking willen aangaan met een apotheker om een dag (of enkele dagen) per week in uw officina te staan. Maar is dat wel mogelijk? En wat riskeert u als er in werkelijkheid sprake is van schijnzelfstandigheid?

PRAKTIJK

Beethoven 2020 is nu echt van start gegaan en we mogen ons aan een stortvloed van concerten verwachten die naar de 250ste verjaardag van de componist op 16 december zullen leiden. Tussen tal van interessante initiatieven vallen deze maand alvast twee projecten op waarin Zuid-Koreaanse musici op het voorplan treden.

CULTUUR+

Volgens het Woordenboek der Medische Wetenschappen uit 1815 evenaarde "geen mineraal water in Europa de reputatie van Spa". Dat Engelse artsen in de 16e eeuw de term 'spa' gingen bezigen om oorden met weldadige en/of geneeskrachtige bronnen te beschrijven, brengt men hier graag in herinnering.

CULTUUR+

"Australië kampt ieder jaar met bosbranden. Dit jaar zijn er echter veel meer en duren ze veel langer", vertelt huisarts Tim Bresseleers (47) vanuit Yeronga, een suburbs van Brisbane, de derde grootste stad van Australië en hoofdstad van de deelstaat Queensland. Een 'ooggetuigenverslag' van deze uitgeweken Vlaming.

CULTUUR+