de Apotheker

cover de Apotheker

Lees nr. 01 | 21 januari 2021

Web weergave

In opdracht van de vaccinatie-taskforce brengt 'de Apotheker' een reeks over de vele aspecten van de gevolgde strategie. Taskforce-voorzitter prof. Dirk Ramaekers bijt de spits af. Hij legt uit waarom ouderen prioritair zijn en geeft toelichting bij de totstandkoming van de vaccinatiestrategie.

VOORAAN

'Internet informeert u? Uw apotheker geeft u advies!' Met die nieuwe campagne wil de Franstalige apothekerskoepel AUP de bevolking sensibiliseren voor een correct en pertinent gebruik van het internet bij het opzoeken van gezondheidsinformatie.

VOORAAN

De covid-pandemie brengt ook heel wat fake news met zich mee. Daarom werkt de WHO sinds het begin van de pandemie aan de verspreiding van tips en tricks om échte informatie te scheiden van fake news.

VOORAAN

De e-sigaret is een extra middel om mensen met een nicotineverslaving te helpen om te stoppen met roken als een medicamenteuze behandeling mislukt. Dat is de huidige richtlijn gebaseerd op wat we nu weten, en met inachtname van de nodige voorzorgsmaatregelen.

VOORAAN

Wil u graag weten hoe mRNA-vaccins werken? Of de vaccins tegen covid-19 veilig zijn? Het Fagg beantwoordt de meest courante vragen die zorgverstrekkers krijgen, in een korte uitleg en een meer gedetailleerde wetenschappelijke toelichting.

VOORAAN

De apothekers stonden de hele gezondheidscrisis lang in de eerste lijn en dat wordt niet vaak genoeg gezegd, tenzij onder collega's. Dat stelt apotheker Dirk Broeckx die al meer dan 40 jaar en met passie in het vak zit.In een uitgebreid interview gaat hij in op de coronacrisis, gedragskunde in de zorg en het businessmodel van de apotheker anno 2021.

IN GESPREK

Efficiënt, wendbaar, klantvriendelijk en veilig. Het zijn maar enkele van de vele troeven die de cloud in petto heeft. Steeds meer apothekers gooien het lokale beheer van hun software dan ook overboord en kiezen resoluut voor Software as a Service. Maar hoe werkt dat precies en waarom zou je die stap zetten?U leest het donderdag in 'de Apotheker'.

UW APOTHEEK

Apotheken hebben wel eens verschillende openingsuren. Zijn er bij de keuze van die uren spelregels waar u rekening mee moet houden? Moet u uw openingsuren ook aankondigen? En hoe dient u aan te kondigen wie er van wacht is?

UW APOTHEEK

Een goede, gebalanceerde slaap speelt een vitale rol in een optimale gezondheid en welzijn. Voldoende kwalitatieve slaap op de juiste momenten kan een beschermende factor vormen voor de mentale en lichamelijke gezondheid, de levenskwaliteit, en onze veiligheid. Het is echter alom bekend dat heel wat Belgen te kampen hebben met slaapproblemen en daarvoor nog al te vaak naar slaap- en kalmeermiddelen grijpen. Die bieden echter op lange termijn geen oplossing voor het slaapprobleem. Eerder vormen slaapvoorlichting en gedragsmatige adviezen belangrijke elementen in een effectieve behandeling.U leest het volledige dossier donderdag in 'de Apotheker'.

DOSSIER SLAAP EN SLAAPPROBLEMEN

Slaapmedicatie is enkel kortdurend (minder dan drie weken) aangewezen in uitzonderlijke situaties (4), namelijk bij kortdurende slapeloosheid, ontstaan door acute, voorbijgaande problematiek (crisissituatie), waarbij de lijdensdruk onaanvaardbaar hoog is; en bij langerdurende slapeloosheid wanneer er geen verbetering mogelijk is en de slapeloosheid voor ernstige disfunctionering overdag zorgt.

DOSSIER SLAAP EN SLAAPPROBLEMEN

De behandeling van insomnia is bij voorkeur niet-medicamenteus. In de eerste plaats is het belangrijk om slaapvoorlichting te geven om eventuele foutieve ideeën rond slaap en slapeloosheid te corrigeren, en inzicht te geven in slaapverstorende activiteiten.

DOSSIER SLAAP EN SLAAPPROBLEMEN

Vitamine C heeft immunostimulerende eigenschappen, die de dag van vandaag bijzonder nuttig zijn. Vitamine C is ruim beschikbaar, maar werd pas ontdekt in de 20ste eeuw.

VOEDING

"Ik heb met hart en ziel als apothekeres gewerkt. Maar toen ik beslist had om te stoppen met de apotheek heb ik lang nagedacht over wat ik wilde doen. Een B&B openen vergt immers een serieuze investering." Aan het woord is Katrien Vallaeys (62) van B&B d'Apotheeke in Zwijnaarde, een prima uitvalsbasis voor een citytrip Gent.

PORTRET