de Apotheker

Web weergave

"Eindelijk!" zullen sommigen uitroepen. België treedt nu ook in de voetsporen van de landen die apothekers meer verantwoordelijkheid geven om de vaccinatiegraad tegen griep bij hun bevolking op te krikken.

ACTUALITEIT

Tot april mogen apothekers het griepvaccin zonder voorschrift aan mensen ouder dan 50 verstrekken. Is dit de eerste stap naar een systeem van vaccinatie door de apotheker? Sommige landen hebben al een tijdje die weg ingeslagen.

ACTUALITEIT

Het voorschrift van een apotheker voor een griepvaccin is in strijd met de wet van 1961 en dus nietig. Bovendien hangt apothekers die 'gewoonlijk' griepvaccins voorschrijven - en dus vooraf een diagnose stellen - een vervolging boven het hoofd wegens onwettige uitoefening van de geneeskunde.

OPINIE

Meer dan negen apothekers op de tien vinden vaccins over het algemeen (zeer) betrouwbaar. Tegenover het nieuwe covid-19-vaccin staan ze echter veel terughoudender: amper 72% noemen dat (zeer) betrouwbaar.

ACTUALITEIT

Lang niet alle zorgverleners op de eerste lijn zijn al mee in het verhaal van de eerstelijnszones en de zorgraden die die zones moeten aansturen. Een druk bijgewoonde webinar afgelopen week poogde daar verandering in te brengen. Met succes, zo bleek na afloop.

ACTUALITEIT

Hoewel bijna 75% van de Canadezen er voorstander van is om een covid-19-test in een apotheek te laten afnemen, zit niet iedereen daarop te wachten. "Het lijkt me geen goed idee om een clientèle van chronische patiënten te mengen met (a)symptomatische personen die voor een covid-19-test langskomen."

ACTUALITEIT

Gezondheidszorg neemt een belangrijke plaats in in het regeerakkoord tussen de zeven zogeheten Vivaldi-partijen. Er is wel gewaakt over de continuïteit. En er is, ondanks de crisistijd, geld.

ACTUALITEIT

Vorsers van de UCLouvain waarschuwen tegen het gebruik van een neusspray met oxytocine, die de sociale relaties zou verbeteren. De effecten blijken immers helemaal niet overtuigend te zijn en het onderzoek ter zake is onbetrouwbaar.

ACTUALITEIT

Begin juli publiceerde de Hoge Gezondheidsraad (HGR) een bijgewerkt advies rond vaccinatie tegen pneumokokken. De nieuwe consensustekst krijgt deze herfst zijn beslag, met de griepvaccinatie als praktisch aangrijpingspunt. Duiding brengt ons prof. Jan Verhaegen, emeritus afdelingshoofd bacteriologie in UZ Leuven en medeauteur van de aanbeveling.

DOSSIER

Niet alleen in de thuissituatie, maar ook in het vooruitzicht van een reis is correct vaccineren aan de orde. Reisadvies is vaak een hele puzzel voor niet-experts. Geen nood: voortaan kunnen (potentiële) reizigers rekenen op de digitale tool Wanda. Via de computer, maar vooral ook de mobiele app. Waar de reis heen gaat, gaat Wanda. Compact en gratis toegankelijk.

DOSSIER

Juveniele idiopathische artritis (JIA) is de meest voorkomende oorzaak van chronische gewrichtsontsteking bij kinderen. Vroegtijdige diagnose berust vooral op anamnese en klinisch onderzoek. Dankzij vroegtijdige behandeling met biologicals is de prognose flink verbeterd en kan de structurele gewrichtsschade worden beperkt.

GEZONDHEID

Een patiënt die medisch materiaal bij u huurde (bv. een aërosoltoestel of ziekenhuisbed) betaalt zijn openstaande rekening ondanks uw aanmaning niet. Kunt u dan zelf naar de rechtbank stappen of moet u verplicht een beroep doen op een advocaat? Met welke kosten moet u dan rekening houden?

PRAKTIJK

ls u met een aannemer in zee gaat, vraagt die wel eens om een voorschot vooraleer hij met de werken wil beginnen. Toch bent u daar maar beter voorzichtig mee.

PRAKTIJK

Stel: u overweegt om voortaan achtergrondmuziek af te spelen in uw apotheek. Of uw patiënten krijgen muziek te horen als ze aan de telefoon in wacht worden geplaatst of worden doorverbonden. Maar wist u dat u in dat geval riskeert om daar een (aanzienlijke) vergoeding voor te moeten betalen?

PRAKTIJK

Drumming is een van de meest fascinerende choreografieën van Anne Teresa De Keersmaeker: het is een ononderbroken, wervelende dans op een krachtige percussiepartituur van de Amerikaanse minimalist Steve Reich. De bejubelde voorstelling wordt de komende weken in Brussel hernomen.

CULTUUR+

Tot 24 oktober worden alle filmliefhebbers na een belabberd bioscoopjaar extra verwend door het Film Fest Gent. Naast een focus op Duitse Cinema kan u er terecht voor premières, klassiekers en muziek in al zijn vormen. De genderproblematiek krijgt ruime aandacht. Drunk, de nieuwste Thomas Vinterberg met Mads Mikkelsen, opent de feestelijkheden. Soul, de splinternieuwe animatiefilm van Pixar, sluit het festival met een warme noot af.

CULTUUR+

Als ik apotheker Clyde Tai-Apin (50) pols naar zijn ervaringen in de voorbije coronamaanden verwijst hij meteen naar de belangrijke rol die Westerlo in deze heeft gespeeld. "Een collega-apotheker in Heultje kwam met het idee om plexischermen te installeren. Ik heb als schepen van Gezondheid onze technische dienst opdracht gegeven om die schermen in alle apotheken in Westerlo te installeren. Dat filmpje is meteen viraal gegaan, daar ben ik wel trots op."

PORTRET