de Apotheker

Web weergave

Vorig jaar vonden er in ons land 136 overvallen op een apotheek plaats, blijkt uit de nieuwste cijfers van de federale politie. In bijna negen op de tien gevallen kwam daar een wapen bij te pas.

ACTUALITEIT

Apotheker Jan De Merlier is provisor van een Multipharma-apotheek in Antwerpen. Zo'n twee maanden geleden werd hij op klaarlichte dag overvallen. Dat was overigens niet de eerste keer in zijn 20-jarige loopbaan als apotheek-titularis.

ACTUALITEIT

Als puntje bij paaltje komt, zijn in ons land slechts vier medicijnen 'echt' onbeschikbaar. De volksgezondheid komt dus zeker niet in het gedrang. Die sussende boodschap brengt minister De Block. Al erkent ze wel dat de situatie heel wat (administratieve) ongemakken voor patiënten, artsen en apothekers met zich meebrengt.

ACTUALITEIT

Een pilletje om beter te kunnen slapen. Of een Motilium tegen misselijkheid op vakantie. Dokters mogen zichzelf medicatie voorschrijven, vinden ze zelf. Of dat blijkt toch uit de resultaten van een recent onderzoek bij Vlaamse huisartsen.

ACTUALITEIT

Een jaar na de lancering in de Belgische en Luxemburgse ziekenhuizen wordt het e-PIL project online geëvalueerd door de gebruikers.

ACTUALITEIT

In de regio rondom La Louvière maken apothekers binnen het proefproject PACT deel uit van het globale zorgbeleid voor patiënten die mobiel beperkt zijn wegens een chronische aandoening.

ACTUALITEIT

Het Jaarverslag 2018 van het FAGG toont een evenwichtig boekhoudkundig resultaat en vertaalt de nationale en internationale context zoals de strijd tegen vervalste geneesmiddelen en de Brexit in cijfers.

ACTUALITEIT

Vervang de klassieke aerosols in de behandeling van astma en COPD zoveel mogelijk door droogpoederinhalatoren (DPI). Het leidt tot betere behandelresultaten en het is nog goed voor het milieu ook. Dat zeggen drie vooraanstaande Belgische longartsen.

ACTUALITEIT

Een groep van de Universiteit van Luik heeft ontdekt dat ticagrelor, een plaatjesremmer, die vaak wordt voorgeschreven bij de behandeling van coronairlijden, acuut coronair syndroom en myocardinfarct, krachtige antibiotische eigenschappen blijkt te hebben. Dat is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen infecties door grampositieve bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica.

GEZONDHEID

De vakantie nemen waarop je recht hebt, zou volgens een nieuwe Amerikaanse studie de metabole symptomen en dus het risico op hart- en vaataandoeningen verlagen.

GEZONDHEID

Wat moet je eten om kanker te voorkomen? En wat als je al kanker hebt? Kwestie van de spiermassa te vrijwaren en ondervoeding te voorkomen.

GEZONDHEID

Tot nog toe heeft men obesitas omschreven als een typisch stedelijk verschijnsel. Het platteland maakt stiekem een inhaalbeweging.

GEZONDHEID

Op het eerste gezicht misschien een bizar idee, maar Amerikaanse vorsers hebben een nieuwe manier bedacht om contraceptieve hormonen toe te dienen: pleisters die op juwelen worden gekleefd zoals oorbellen, horloges, ringen of halskettingen. Dat mooie alternatief zou de therapietrouw ten aanzien van de hormonale behandeling verhogen.

GEZONDHEID

Hoewel de meeste patiënten dadelijk betalen als ze geneesmiddelen of andere producten bij u afhalen, hebt u toch een aantal openstaande rekeningen. Hoe kunt u te werk gaan om deze alsnog te kunnen innen? Moet u hiervoor steeds een advocaat inschakelen?

PRAKTIJK

Afgelopen weekend was het 50 jaar geleden dat het Woodstockfestival plaatsvond. Het grote publiek zal onmiddellijk denken aan hippies en tegencultuur, wat Woodstock was. Maar met drie dagen 'peace and love' wou het festival vooral tegengewicht bieden voor de oorlog en haat die de oorlog van Vietnam met zich meebracht.

CULTUUR +

Ruim een half jaar voor de opening van het themajaar 'OMG! Van Eyck was here', pakt uitgeverij Hannibal uit met een prachtwerk over het magnum opus van de schilder, Het Lam Gods. Het is een verbluffend boek geworden, de meest diepgaande analyse ooit van het meesterwerk van de Vlaamse schilderkunst.

CULTUUR +

De Amerikaanse fotografe Lynn Alleva Lilley fotografeerde al jaren het spel tussen licht en water in Delaware Baai. Op een dag zag ze een degenkrab zwemmen, een verrassing die opdook uit de zee.

CULTUUR +

Als het zomer is, dan tonen we gewoon zonnebloemen, dachten ze in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Het resultaat is een fraaie en zonnige tentoonstelling over Van Goghs meest geliefde onderwerp.

CULTUUR +

Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat Pierre-Auguste Renoir overleden is. Het Musée Renoir in Cagnes-sur-Mer waar de kunstenaar op 3 december 1919 overleed, brengt hulde aan de impressionistische schilder met een mooie expositie.

CULTUUR +