de Apotheker

Web weergave

Patiënten die directe orale anticoagulantia (DOAC) innemen, zijn niet altijd even therapietrouw, leert onder meer Belgisch onderzoek. Apothekers kunnen een belangrijke rol spelen bij het sensibiliseren van deze patiënten om zo de therapietrouw op te krikken.

ACTUALITEIT

Voor zijn onderzoek over de therapietrouw van patiënten die directe orale anticoagulantia (DOAC) innemen, baseerde apotheker Andreas Capiau zich onder meer op de afleverhistoriek in 158 Vlaamse apotheken.

ACTUALITEIT

In de media wordt volop gespeculeerd over de betrouwbaarheid van een vaccin tegen covid-19 en de termijn waarop dat op de markt zou komen. Graag hadden we hierover uw mening.

ACTUALITEIT

Dat is de oproep van de APB aan de overheden om hen aan te moedigen om de troeven van de apotheker beter aan te wenden. Vaccinatie, continue vorming, polymedicatie, er staan in elk geval een aantal projecten op stapel.

ACTUALITEIT

Ons land staat aan de vooravond van een kleine revolutie: vanaf 1 oktober kunnen 50-plussers het griepvaccin in de apotheek afhalen zonder voorschrift en met onmiddellijke terugbetaling, voor ze ermee naar de huisarts gaan.

ACTUALITEIT

De International Pharmaceutical Federation (FIP) hield wegens corona haar jaarcongres op virtuele wijze. Op het programma: reflectie over de toekomst na covid, de strijd tegen geneesmiddelentekorten, antibioresistentie, luchtvervuiling, en een gedachtenwisseling over de leefbaarheid van de apotheken.

ACTUALITEIT

Eind augustus leverde het Riziv een eerste rapport af over de impact van covid-19 op de terugbetalingen voor gezondheidszorg. Het rapport geeft zowel een indicatie van de bijkomende kosten als van de gedaalde inkomsten op het terrein als gevolg van covid-19, zo luidt het.

ACTUALITEIT

De long- en hartletsels veroorzaakt door covid-19 verdwijnen met de tijd. Dat blijkt uit een prospectieve follow-up, die onlangs werd gepresenteerd op het congres van de European Respiratory Society.

GEZONDHEID

Nadat de longschade veroorzaakt door het SARS-CoV-2 uitgebreid werd beschreven, komt nu ook het hart meer en meer in de belangstelling. Cardiovasculair lijden onder invloed van het virus was al bekend, maar onderzoek heeft deze zomer meer gegevens opgeleverd.

GEZONDHEID

Amerikaanse onderzoekers hebben vastgesteld dat het risico op besmetting met SARS-CoV-2 kleiner is bij mensen die social distancing strikt naleven, en daarmee bevestigen ze eerdere studies. Social distancing is een van de belangrijkste barrièremaatregelen.

GEZONDHEID

Het virtuele congres van de European Society of Cardiology (ESC) heeft plaatsgevonden van 29 augustus tot 1 september. Er werden nieuwe richtlijnen gepresenteerd, waarin twee constanten naar voren komen: het belang van evaluatie van het cardiovasculaire risico bij elke patiënt afzonderlijk en het belang van een totaalaanpak van de patiënt.

GEZONDHEID

Een veel voorkomende vraag bij een echtscheiding is of de echtgenoot die een groepsverzekering heeft of die de begunstigde is van een IPT de sommen die daarin werden opgebouwd moet delen met zijn of haar ex. Hoe zit dat precies? En hoe kan de 'verrekening' daarvan dan gebeuren?

PRAKTIJK

Een van de neveneffecten van de covid-19-crisis is dat het mobiliteitsgedrag van de Belg veranderd is. Actieve vervoerswijzen zoals wandelen en fietsen zijn toegenomen, ten koste van de auto en het openbaar vervoer. Die verandering zou wel eens blijvend kunnen zijn, blijkt uit de jongste Mobiliteitsbarometer van Vias institute.

PRAKTIJK

Michel Deruyttere heeft jarenlang als internist gewerkt in Leuven. Sinds zijn pensionering woont hij in Brugge waar hij ook stadsgids en lid van de medisch-historische Montanuskring is. Stilzitten is aan deze arts-publicist echter niet meteen besteed. In zijn nieuwste boek heeft hij het over artsen en andere zorgverleners die 'vreemd gaan'.

CULTUUR+

Op 4 oktober zal het precies 50 jaar geleden zijn dat Janis Joplin overleed aan een ongewilde overdosis heroïne. Wat een zonde, net zoals Jimi Hendrix enkele weken eerder. Janis Joplin bezorgde vrouwelijke artiesten een voorheen onbestaande plaats in de rock'n roll en vrouwen tout court een plek in de maatschappij.

CULTUUR+

De naamborden aan de gevel van de familieapotheek Baetslé in Mariakerke geven aan dat hier geschiedenis wordt geschreven. Thierry Baetslé (56) en zijn dochter Camille (26) zijn als vierde respectievelijk vijfde generatie apothekers aan de slag, en dat is wellicht een unicum. De hoogste tijd dus voor uw vakblad om dit verhaal te noteren.

PORTRET