Web weergave

Overal in de wereld worden sporen van geneesmiddelen teruggevonden in het ecosysteem. Wat zijn de gevolgen daarvan voor het milieu en de gezondheid van de mens? Wat kan de apotheker eraan doen?

ACTUALITEIT

Voorschriften vanaf 15 september, afhalen bij de apotheker vanaf 1 oktober, toedienen vaccin vanaf 15 oktober - dat alleen voor risicopersonen. De rest vanaf 15 november. De griepvaccinatie verloopt dit jaar volgens een precieze fasering.

ACTUALITEIT

De farmaceutische sector moet nadenken over de invloed die ze heeft op het milieu. Gezien de globalisering van de handelsbetrekkingen en de delokalisatie van de productieketens van werkzame stoffen is een totaaloplossing vereist.

ACTUALITEIT

De researchafdeling van de ULB maakte onlangs een stand van zaken op van onze kennis over covid-19, een ziekte die het leven van miljarden mensen al maanden vergalt. Een gelegenheid om misvattingen uit de wereld te helpen en om hoopvol uit te kijken naar een mogelijke behandeling. Hét probleem blijft echter de productie van een vaccin dat doeltreffend is tegen het RNA-virus, dat bijzonder gemakkelijk mutaties ontwikkelt. Dexamethason blijkt veelbelovend op therapeutisch vlak. Ondanks zijn antitrombotische en anti-infectieuze eigenschappen kan hydroxychloroquine niet worden aanbevolen.

ACTUALITEIT

Podcasts zijn (opnieuw) 'in' en dat heeft ook Stop Darmkanker begrepen. De vzw van boegbeeld en darmspecialist Luc Colemont nam een podcast op met de toepasselijke titel 'De Grote Boodschap'.

ACTUALITEIT

De druk op de apothekers blijft groot. Met name de work-life balance laat te wensen over. "We blijven ons zorgen maken over de impact van deze periode op de mentale gezondheid van de apothekers. Ook al is de angst omtrent corona wat weggeëbd en geven de meeste apothekers aan dat ze een tweede of volgende opstoten organisatorisch aankunnen."

ACTUALITEIT

"In het gevecht tegen covid-19 kijkt de wereld naar de innovatieve farmaceutische industrie. België speelt hierin een hoofdrol. Samen met de overheid leverden we grote inspanningen om patiënten te kunnen behandelen."

GALENUSPRIJS

In totaal dingen dit jaar dertien kandidaten mee naar de Galenusprijs, opgedeeld in drie categorieën. We zetten ze hier op een rijtje.

GALENUSPRIJS

"Het overheidskader rond sommige medical devices raakte de jongste maanden in een stroomversnelling. Belangrijke stappen werden gezet inzake digitale toepassingen. En het wettelijk kader rond STHA komt eraan. Deze ontwikkelingen maken meer waardegedreven zorg mogelijk."

GALENUSPRIJS

"Op lange termijn heeft covid-19 een positieve impact, vooral op het vlak van digitalisering en outsourcing-consulting. De pandemie toonde duidelijk het belang aan van gezondheidszorg. Besparingen zijn uit den boze."

GALENUSPRIJS

Medisch gezien zijn schimmelnagels meestal onschuldig, maar voor veel mensen kan het een psychosociale invloed hebben. Als apotheker kan u gericht advies geven omtrent behandeling en preventieve zelfzorgstrategieën.

GEZONDHEID

Wetenschappers proberen geneesmiddelen te ontwikkelen uit dierlijke giffen. De resultaten zijn soms ontgoochelend, maar de wetenschappers blijven ervoor gaan. Een multidisciplinaire groep van de Universiteit van Luik heeft al heel wat ervaring ter zake opgebouwd.

GEZONDHEID

Volgens een Amerikaanse studie zouden oudere vrouwen die per week meer dan één of twee porties in de oven gebakken of gegrilde vis of schaaldieren eten, voldoende omega 3-vetzuren binnenkrijgen om de mogelijke nadelige effecten van luchtvervuiling op de hoeveelheid witte stof in de hersenen tegen te gaan.

GEZONDHEID

Een studie van Californische vorsers bevestigt dat obesitas een belangrijke risicofactor voor overlijden is bij covid-19-patiënten. Dat is vooral zo bij mannen en mensen jonger dan 60 jaar.

GEZONDHEID

De laatste dertig jaar is de prevalentie van atopische dermatitis in ontwikkelde landen meer dan verdubbeld. Ongeveer een kwart van de kinderen met een atopische dermatitis zal nog opflakkeringen van eczeem kennen na de adolescentie. En almaar vaker wordt de diagnose ook gesteld bij volwassenen. Gelukkig is er ook goed nieuws.

GEZONDHEID

De nieuwe vennootschapswetgeving bevat een aantal voorwaarden die u moet naleven als u uitkeringen wil doen vanuit het vennootschapsvermogen van uw BV. Waarmee moet u daarbij zoal rekening houden en wat gebeurt er als u in strijd met die voorwaarden toch bijvoorbeeld winsten uitkeert? Geldt deze regeling ook als u de statuten van uw bestaande 'BV(BA)' nog niet hebt aangepast?

PRAKTIJK

Het Quatuor Ebène ging de uitdaging aan om de 16 kwartetten van Beethoven in te studeren en uit te voeren. De wereldtournee van dit prestigeproject is door de coronamaatregelen helaas in rook opgegaan. Daarom krijgt het Concertgebouw Brugge nu onverhoopt de première van deze unieke bijdrage aan het Beethovenjaar.

CULTUUR+

Op 18 september is het precies 50 jaar geleden dat gitaargod Jimi Hendrix overleed. Met lotgenote Janis Joplin deelt hij dezelfde ongebreidelde energie en een nooit geëvenaarde manier van performen. Vier jaar volstonden om de samenleving en de muziekwereld grondig te beïnvloeden. Dat blijkt uit de talloze getuigenissen die we voor u sprokkelden.

CULTUUR+

"Ik kom weliswaar uit een apothekersfamilie, maar ik zag het graag groot: ondernemersschap, marketing leken meer mijn ding", stelt Bruno Piers (41). Die kwaliteiten kan hij dezer dagen ten volle uitspelen bij de uitbouw van de premium boekentassenmerken Jeune Premier en Jack Piers, creaties van zijn echtgenote Hélène Fransen. Vanuit hun thuisbasis Oostende exporteren ze intussen naar 35 landen wereldwijd.

PORTRET